Blik op het landschap

Een paar dagen geleden kwam mijn oma bij ons op bezoek. Tijdens het thee drinken vertelde ik dat ik uit eten was geweest in Ommen, waarbij ik bovenstaande foto liet zien. Waar ik vooral een mooi landschap zag met veel water, vielen oma’s ogen vooral op de kade. Daar staan sinds een paar jaar appartementencomplexen en ze bleek de oude situatie te missen. Haar reactie zette mij aan het denken…

We weten het allemaal, maar we realiseren het ons niet altijd: Iedereen ziet het landschap op een andere manier. Onze “blikken” worden bepaald door verbindingen die wij met een plek hebben. Verbindingen in de vorm van verhalen, emoties en herinneringen. Ook onze achtergrond speelt mee in hoe wij een omgeving “beoordelen” of zien. Waar ik bijvoorbeeld vanuit mijn werk en persoonlijke interesse kijk naar het water en het aanwezige groen, kijkt mijn vriend naar de constructie van de brug waar we op staan. En waar ik mooie moderne panden zie staan, ziet mijn oma het gemis van de oude kade.

Bij MLG werken we dagelijks aan het landschap en we merken elke dag weer hoe mensen kijken naar hun omgeving en veranderingen die daarin plaatsvinden. Verandering in iemands omgeving kan soms pijn doen, want op dat bankje kreeg hij/zij misschien wel de eerste kus. Of in de school die wordt gesloopt, kreeg iemand vroeger les. MLG’ers beseffen dat veranderingen moeten plaatsvinden, maar gelukkig beseffen we ons ook dat het gaat om de leefomgeving van een ander. Een omgeving waaraan waarden worden gehecht. Dat is waarom wij het belangrijk vinden in gesprek te gaan en goed te luisteren. Dit betekent niet dat veranderingen worden tegengehouden, maar wel dat de stem van de inwoners wordt gehoord. Ook het zoeken naar oplossingen om herinneringen tastbaar te houden is mogelijk. Zo was er een situatie waarbij een oude boom weggehaald moest worden, maar het hout is hergebruikt in een bankje.

Er is geen goed of fout met betrekking tot hoe iemand naar de wereld om zich heen kijkt. Dat iedereen op een andere manier kijkt, maakt zelfs dat we goed van elkaar kunnen leren, dat we samen moeten werken en op elkaars oordeel mogen vertrouwen. Luister daarom naar elkaar en houd een open houding. Samen bereik je het meest.

Anneloes

Vorig artikel:
Bomenkap

Search

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.