Bomenkap

In de weekenden trek ik er graag op uit, de natuur in. Laatst was ik in een bos waar flink werd gekapt. Het kappen van bomen roept in de praktijk vaak veel reacties op bij mensen. Het is een van die onderwerpen, waar bijna iedereen een mening over heeft. Gedurende mijn stages bij Landschap Overijssel en Stichting Nationaal Park De Hoge Veluwe heb ik geleerd dat het kappen van bomen nooit zonder reden gebeurt.

Een van de redenen waarom bomen worden gekapt is i.v.m. de letterzetter. De letterzetter is een klein donkerbruin kevertje dat gek is op naaldbomen, vooral de fijnspar. Bomen die worden bezocht door de letterzetter sterven af. De letterzetter is echt een plaag: bossen kunnen zelfs in zijn geheel afsterven. Ik heb tijdens mijn vakantie een keer zo’n bos bezocht. Het is indrukwekkend om te zien hoe zo’n klein beestje, zo’n invloed kan hebben.

Een tweede reden om bomen te kappen is om droogte tegen te gaan. Naaldbomen hebben een groot oppervlakte aan naalden, waardoor ze meer water verdampen dan de bladeren van loofbomen.  Daarnaast verdampen naaldbomen jaarrond water, waar loofbomen in de winter minder water verdampen omdat loofbomen hun blad verliezen. Door naaldbossen om te vormen tot gemengde bossen met veel loofbomen, zorg je dat in een gebied minder water wordt verdampt. Bijkomend voordeel is dat loofbossen en/of gemengde bossen meer biodiversiteit kennen dan naaldbossen.

Verder worden soms bomen gekapt om bepaalde natuurdoelen te halen. Op de Veluwe worden bijvoorbeeld bomen gekapt om het leefgebied te vergroten van bijzondere soorten die alleen op heidevelden voorkomen. Een andere reden om bossen te kappen is voor houtproductie.

Ondanks dat ik weet dat bomenkap altijd vanuit een bepaalde overweging wordt gedaan, deed het aanblik tijdens mijn wandeling in het bos toch even pijn. De schittering van de zon op het hars dat uit de boom lekte, zie ook de foto, herinnerde me echter aan het feit dat de kap van een boom vaak ook mooie, goede dingen brengt. Ik ben benieuwd hoe het bos eruit ziet als ik er over een aantal jaar weer wandel.

Anneloes

 

Wil je graag weten waarom bij jou in de buurt bomen worden gekapt? Op veel plekken plaatsen terrein beherende organisaties informatiebordjes, maar ook op hun websites is vaak informatie te vinden. Daarnaast worden ook op veel plekken juist bossen geplant. Bij MLG compenseren we bijvoorbeeld onze eigen CO2 uitstoot door bomen te planten in ons eigen Compensatiebos. Hierbij worden soorten geplant die passen bij het gebied én het bos wordt zelfs gemonitord door onze eigen ecoloog. Wil je hier meer over weten, kijk dan op de site: https://lokaalcompensatiebos.nl/

Vorig artikel:
Een keuze voor een kikker

Search

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.