De boswachter vertelt

Nachtdieren

Er is een wereld van verschil tussen het bos overdag en het bos in de nacht. Als de zon ondergaat komt het bos tot leven en verschijnen er ineens allemaal dieren die je tijdens je wandeling door het buitengebied niet zomaar tegenkomt.
Met een wildcamera hebben wij in de gaten kunnen houden welke dieren er allemaal in ons bos op bezoek komen. Het bleek een kwestie van geduld, want in de eerste weken had ik zelf al een ree gezien, maar het duurde even voordat zij op beeld werd vastgelegd. Dit gold voor meerdere diersoorten, waarvan ik al wist dat ze in het eerstejaars bos zaten, maar dat nog niet kon laten zien met fotoโ€™s.

Uilen ontdekken COmpensatiebos

Toen begon de herfst en dat is voor dieren de tijd om in bewegingen te komen. Jonge vogels vliegen uit en gaan op zoek naar een eigen plekje. Sommige vogelsoorten trekken naar het zuiden om te overwinteren, maar uilen blijven in de winter in Nederland. Uilen hebben eigen territoria, waardoor de uitgevlogen jongen op zoek moeten naar een andere plek om zich te vestigen.

En wat blijkt, op 21 augustus en op 18 september kwamen de eerste uilen even bij ons bos kijken. We hebben een bordje met een pijl neergezet, om ze alvast de weg te wijzen, maar ik denk dat ze het op instinct hebben gevonden. De bomen van het bos zijn natuurlijk nog lang niet groot genoeg om een nest in te bouwen. Wat deze uilen waarschijnlijk aangetrokken heeft is de natuur die zich hier heeft ontwikkeld. De jonge bomen groeien in een grasland, dat dit jaar niet meer is gemaaid. Het is verruigd en daarom een hele goede plek voor muizen. En juist muizen vormen het voedsel waar uilen zo dol op zijn.

Jeroen

Vorig artikel:
Over hokjes en de grootste ruimtelijke opgaveโ€ฆ

Lees ook eens een van onze blog artikelen!

Alle blog artikelen

Search

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.