De boswachter vertelt: De dieren van het Compensatiebos.

M2E117L232-232R368B378

In de omgeving van het Compensatiebos in het buitengebied van Best, komen natuurlijk allerlei diersoorten voor. Maar lokken wij ze ook naar het bos? Welke dieren duiken er op in de jonge aanplant? Vanaf het begin ben ik dat in de gaten gaan houden. Elke week sinds het voorjaar, kwam ik kijken welke dieren er te zien waren. Al snel bleek een roodborsttapuit paartje een territorium te hebben. Later bleek zelfs dat ze hier jongen hebben grootgebracht (zie onderstaande foto).

Afbeelding 1: Vogels van het Compensatiebos: buizerd, blauwe reiger, roodborsttapuit en kerkuil

Vogels kunnen nieuwe gebieden gemakkelijk bereiken, maar zijn niet zo eenvoudig op beeld vast te leggen. Het plaatsen van een paaltje als uitkijkpost bleek te werken. Hier landen vogels graag op, als uitkijkpost. Zo ook in augustus plotseling een kerkuil! Later zijn ook de buizerd en blauwe reiger gesignaleerd in het Compensatiebos.
Zoogdieren waren er ook te zien. Tijdens een paar veldbezoeken zag ik al eens een ree wegvluchten, maar het duurde even tot deze voor de camera kwam. Ook de haas liet zich zien. Deze grazers bleken het soms ook gemunt te hebben op de verse boomblaadjes. De ree zou toch niet ons bos opvreten?

Afbeelding 2: Zoogdieren in het Compensatiebos: haas, ree en vos

Maar op een gegeven moment bleek dat er ook roofdieren zaten. In de ochtend liep er plots een vos voor de camera langs.
Het is mooi om te zien hoe snel de dieren het jonge bos al hebben gevonden en opgenomen in hun leefgebied. Met behulp van de wildcamera heb ik ook een paar van de illustere soorten kunnen vastleggen. Een mooie start dus, van het volgen van de biodiversiteit in het jonge bos.

Jeroen

Vorig artikel:
De boswachter vertelt

Search

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.