De kunst van richting te veranderen

Als je alle klimaatdreigingen en moeilijke dossiers bij elkaar optelt, word je soms moedeloos: het lijkt dan net of er nergens meer iets positiefs gebeurt waar je inspiratie en lol uithaalt.

Nu is MLG een bedrijf dat wil werken aan gebiedsontwikkeling vanuit plezier en aandacht.
Mijn collega Anneloes en ik kregen dan ook alle ruimte om de inspiratiecyclus te ontwikkelen: Inspiratie als positieve opbouwende spiraal.

Onze eerste volledige cyclus zit erop. Samen hebben we het essay van Floris van Alkemade gelezen: “De Toekomst van Nederland; de kunst van richting te veranderen”.
In de tweede stap van de cyclus hebben we aan de hand van prikkelende stellingen dit boek besproken.
Vrijdag 5 november hebben we de laatste stap in deze eerste cyclus gezet. We hebben een bezoek gebracht aan de Vreugdehoeve van de familie Van Assen. Een familie die de kunst om van richting te veranderen dagelijks in de praktijk brengt.

Herman van Assen heeft ons meegenomen in de ontwikkeling van hun veehouderijbedrijf. Na het uitbreken van de varkenspest in 1997 waren ze gedwongen de varkenshouderij op te geven. Vervolgens werd het bedrijf zwaar geraakt door Ruimte voor de Rivier: Het bedrijf doorsneden door een nieuwe dijk om ruimte te maken voor de rivier.
Ze hebben deze bedreigingen omgezet naar het mooie biologische schapenbedrijf dat het nu is.
Herman vertelde dat hij bij de Raad van State recht tegenover zijn buren kwam te staan. Inhoudelijk werd hij dan wel gesteund door de Landsadvocaat en Rijkswaterstaat. Persoonlijk kreeg hij te maken met de buurtschap die zich tegen de plannen keerde.
Ook de omvorming naar biologisch ging niet vanzelf. Herman gaf aan dat zijn vader er niet blij mee was.  Marianne heeft zich toegelegd om het zelf maken van ijs en kazen van schapenmelk onder de knie te krijgen: gewoon experimenteren in de keuken.

Nu zijn ze al 9 jaar Vreugdehoeve. De schapen floreren en de kazen zijn te koop bij elke Ekoplaza in Nederland en te vinden op het kaasplankje van sterrenrestaurants.

En aan het eind van ons bezoek had Herman nog enkele tips voor ons als gebiedsontwikkelaars: zorg voor continuïteit en wees eerlijk en transparant. Herman vertelde dat hij meer dan 20 managers had meegemaakt in 15 jaar Ruimte voor de Rivier. Een wisseling van personen is funest voor het vertrouwen en het nakomen van de afspraken.

’s Middags gingen we op stap met Hans Gronert van Natuurmonumenten. Ook Hans liet zien hoe Natuurmonumenten de kunst van richting te veranderen toepast.
Als toetje werden we getrakteerd op een overvliegende zeearend; zelfs de ganzen weten hoe ze dan van richting moeten veranderen!

Jan Barwegen

Vorig artikel:
Een nieuwe wereld

Search

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.