Deze blog gaat niet over de verkiezingen!
Het zou natuurlijk heel logisch zijn om deze blog in deze verkiezingsweek te schrijven over spannende campagnes, verhitte verkiezingsdebatten of over het effect van politiek op gebiedsontwikkeling. Allemaal relevante en interessante onderwerpen, maar in mijn eerste blog als MLG’er schrijf ik veel liever over mijn nieuwe werkplek. Oftewel ‘een ode aan mijn collega’s’.
Mijn eerste kennismaking met mijn collega’s was vorig jaar zomer tijdens een coronaproof teamuitje. Ik moest even wennen aan deze, in mijn ogen omgekeerde volgorde: eerst mee op teamuitje en daarna pas beslissen of je er wil werken. Het voelde een beetje als na 1 dag verkering meteen al de hele schoonfamilie ontmoeten. Bij nader inzien is deze volgorde volkomen logisch: pas als je een klik met elkaar hebt kun je goed en prettig met elkaar samenwerken.
MLG predikt ‘Meer lol in gebiedsontwikkeling’. Dat zijn geen loze woorden, ervaar ik elke werkdag. ‘Practice what you preach’ is sowieso een motto dat MLG op het lijf geschreven is. Fancy Engelse termen is trouwens iets wat dan weer niet past bij MLG. Gewoon in klare taal benoemen waar het over gaat.
De MLG’er is een echte samenwerker, altijd bereid elkaar te versterken en zo nog beter werk te kunnen leveren. Hoe doet die MLG’er dat nou toch? Door eerlijk en open te communiceren, en soms kwetsbaar te durven zijn. Door oprecht geïnteresseerd te zijn in andere personen, andere perspectieven. Je mag jezelf zijn en laat dat nou net dé voorwaarde zijn voor een werkomgeving waarin je creatief durft te denken en doen. Misschien softe eigenschappen in de ogen van sommigen, maar wel eigenschappen die bijvoorbeeld net het verschil kunnen maken in het verbinden van stakeholders bij complexe gebiedsprocessen.
De MLG’er is politiek-bestuurlijk sensitief, zoals dat in cv-lingo wordt genoemd. En waar in de politiek toch nog vaak gedacht wordt in tegenstanders, in het vinden van de zwakke plek van de ander, ervaar ik hoe het bij MLG – vanuit het Mutual Gains gedachtegoed – gaat om win-win situaties, om samen verder te komen, om duurzame coalities te bouwen die langer meegaan dan vier jaar.
En zo gaat deze blog toch nog een beetje over politiek en verkiezingen!
Femke