Een prikke(le)nd uitstapje voor Jitske

Het is woensdagochtend 05.00 uur. Terwijl de wereld nog slaapt en langzaam ontwaakt, stap ik in mijn auto. Op mijn gemak rijd ik naar Best, waar in 2020 het Lokaal COmpensatiebos is aangeplant. Daar aangekomen parkeer ik mijn auto, trek mijn laarzen aan en vervolg mijn weg te voet. Wat begin 2020 nog een weiland was, is nu onherkenbaar veranderd in een wild en mooi stuk natuur. In de vroege ochtend hoor je hier niks anders dan het kwaken van de kikkers, het zoemen van de insecten en de zingende geluiden van ontwakende vogels.

Elk kwartaal wordt er door een collega van MLG foto’s gemaakt om te zien hoe het bos zich ontwikkeld. Met een beetje geluk worden er wilde dieren gespot. Zo is in 2020 al de eerste ree door een wildcamera gezien en blijken het oranjetipje en de blauwe reiger vaste gasten. Elk jaar komen er nieuwe soorten bij.
Terwijl ik mijn weg vervolg zie ik verschillende vogels, insecten en planten die ik opzoek in mijn meegenomen gidsje (genaamd: Google Lens 😉). In tegenstelling tot mijn ecologen-collega’s ken ik deze niet allemaal uit mijn hoofd. De muggen zijn op deze vroege ochtend ook in grote getalen aanwezig. Ze volgen mij, maar worden zelf ook achtervolgd door de hongerige kikkers.

Na een uur te hebben rondgestruind en alles goed te hebben vastgelegd met mijn camera, wandel ik rustig terug naar mijn auto. Ik wissel mijn laarzen weer om voor mijn nette schoenen en rij richting huis. Onderweg zie ik dat de wereld is ontwaakt en bezig is met de drukte van de dag. Die van mij kan inmiddels niet meer stuk na deze prachtige tocht door het Lokaal COmpensatiebos. Er is niks fijner dan in alle rust de dag beginnen in de natuur! De volgende keer zorg ik alleen wel voor een goede fles muggenspray.

Wil jij ook bijdragen aan het creëren van waardevolle lokale natuur? Kijk dan eens naar deze website en doe mee.

Vorig artikel:

Search

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.