Gebiedsontwikkelaar worden, net als Rob?
Helaas kunnen we Rob niet klonen, daarom zoeken we iemand die in zijn voetsporen wil treden. Word jij net als Rob gebiedsontwikkelaar bij MLG? Maar hoe zal jouw functie er dan uitzien? Dat legt Rob je hieronder uit!
Welke functie staat er op jouw MLG-visitekaartje en hoe zou jij je functie omschrijven?
Gebiedsontwikkelaar, maar simpel gezegd maak ik plannen in een overwegend stedelijke omgeving op het gebied van woningbouw en infrastructuur. Maar ook steeds vaker ben ik bezig in het buitengebied. Daarnaast maak ik plannen in de ruimtelijke omgeving om de aanleg van een weg of fietspad, woningbouw of een structuur en/of gebiedsvisie IN en MET de OMGEVING (bewoners, stakeholders) tot stand te laten komen.
Hoe lang ben je werkzaam bij MLG?
3 jaar.
Hoe vaak sta je nou letterlijk met je voeten in de klei? Of zit je toch meestal achter je bureau?
Circa 1/3 ‘achter het bureau’, 1/3 van mijn tijd buiten in gesprek met de omgeving en 1/3 van mijn tijd besteed ik aan het coördineren en verbinden van alle benodigde projectitems, inhoudelijk, sturend, etc.
Welke 3 woorden zou jij gebruiken om je functie te omschrijven?
Ruimtelijke plannenmaker, verbinder & omgeving, betrokken teamspeler.
Met wat voor een project ben je op het moment bezig?
Kleinschalige woningbouw in het buitengebied, aanpassingen van infrastructuur (weg en fietspad) door en langs kwetsbare natuurgebieden, mobiliteitshubs aan de randen van de stad verkennen, vergroenen (verduurzamen) bedrijventerreinen en aanpassen van een vooroever in de Oude IJssel. Al deze projecten pak ik aan samen met bewoners en omgeving die hier nauw bij betrokken is.
Heb je het gevoel dat je echt iets bijdraagt aan de betere wereld van morgen? En zo ja; waar zit ‘m dat dan in?
Een betere leefomgeving maken samen met de gebiedskenners (= bewoners) om de bestaande situatie toch weer wat aangenamer te maken. Ik hanteer daar veelal de regel “hoe zou ik dit zelf opgelost willen zien, of geholpen willen worden”, dus door op de stoel van de omgeving te gaan zitten.
Doe je naast je MLG-werk nog andere dingen (als vrijwilliger bijvoorbeeld) wat je heel leuk vindt en waarmee je iets bijdraagt aan de maatschappij?
Mijn eigen wereldje (thuis) ‘vergroenen’, letterlijk in de tuin en figuurlijk door elektrificeren en panelen op het dak. Maar ook door simpel hoor en wederhoor te plegen in discussies en maatschappelijke vraagstukken vind ik ook privé erg belangrijk.
Wat maakt werken bij MLG anders dan bij je vorige werkgever waardoor je je werk zo leuk vindt?
Kleinschaliger en zonder al te veel regels kunnen werken, geen uitgebreide procedures of formulieren in drievoud. Even net een andere benadering kunnen volgen, vrijheid in wat je kan en mag doen, fijne inspirerende werkplekken en natuurlijk hele leuke collega’s.
Met wat voor vraagstukken krijg je vaak te maken?
Adviezen geven voor ruimtelijke vraagstukken, vooral in de planfase en voorbereidingsfase. En dan zodanig dat je ook echt snel richting uitvoering komt. Bijvoorbeeld; waar kan het fietspad het beste komen te liggen, hoe zijn woningen in het buitengebied het best inpasbaar, hoe kunnen we een vooroever in de Oude IJssel beter beheer- en onderhoudsvriendelijker maken, wat zijn geschikte locaties voor flexibele huisvesting. Deze vraagstukken vergen een serieus integrale blik.
En advies geven begint vaak pas na uitkomsten van onderzoeken en met de verzamelde meningen en belangen. Wat betekenen deze nu voor het project? Dan komt de ware adviseur in mij om de hoek kijken en ga ik er vol energie mee aan de slag.
Waar ben je goed in?
In de schoenen van een ander willen en durven te staan om zo tot een gedragen oplossing te komen. Mensgericht zijn en begrijpelijke taal gebruiken.
Waar krijg je jeuk van?
Als mensen te vaak zeggen “kan niet”‘ en “‘ja maar” of als altijd de ander het heeft gedaan en niet bereid zijn eerst zelf na te denken wat hun eigen bijdrage of aandeel in het geheel is.
Heb je een tip voor iemand die in jouw voetsporen wil treden?
Treed uit je eigen voetsporen, probeer net eens wat anders te doen of te denken. Dat kan zeer verrassend zijn en je weer een heel fris en vrij gevoel van werken en denken geven.
Heb je hobby’s waar je het liefst op elk feestje iets over vertelt?
Kamperen, theater, weekend-uitjes, waddeneilanden. En natuurlijk komt er ook altijd wel een verkeersprobleem langs met de vraag of ik die weet op te lossen. En dan vraag ik wat hij of zij voor oplossing voor zich ziet als gebiedskenner 😉
Wil jij in Robs voetsporen treden?
Dat horen wij natuurlijk graag, solliciteer meteen!