In de spiegel kijken in ‘corona tijd’

Toen in maart corona toesloeg werd de wereld even stil gezet. Tijd voor reflectie dus. Corona gaat gepaard met veel ellende en verdriet. Toch is het altijd interessant om na te gaan in zo’n situatie wat voor kansen dit biedt en wat het ons in die zin dus kan brengen.

Voor mij gaf het de rust om in te zien dat we echt anders om moeten gaan met de aarde. In VPRO Tegenlicht geeft Lidewij Edelkoort hierin onder de noemer ‘Virus vergezichten’ inspirerende en interessante inzichten, waarbij zij aangeeft dat deze situatie helend kan zijn voor de aarde. (Klik hier voor het artikel).
En dat zagen we dan ook: de vissen waren weer zichtbaar in Venetië en de luchtvervuiling is gekelderd met alle gezondheidsvoordelen van dien.

Dus komt de vraag op, wat gaan we doen als we van het virus bevrijd zijn. Weer verder waar we gebleven waren? Of toch anders? En zeker ook interessant, … wachten we daarin op  de overheid of op iemand anders die ons vertelt wat we moeten doen? Of kijk je in de spiegel en neem je zelf het initiatief. Ikzelf ben meer van het laatste model.

Inmiddels rijd ik zelf in een full electric auto. Natuurlijk loop je dan tegen voor- en nadelen aan. Zo zijn er in midden Nederland langs de A50 opvallend weinig laadstations, is de actieradius kleiner dan de folder doet voorkomen en is het een heel gedoe om een laadpaal thuis te krijgen, nog afgezien van de kosten. Maar de vraag is en blijft: gaan we echt iets in ons gedrag aanpassen omdat het nodig is of gaan we ons verstoppen achter de praktische ongemakken? Ik ben ervan overtuigd dat we daar op de lange termijn niet mee weg komen!

Ook als MLG BV  hebben we ons moment van reflectie gepakt en gaan we een (nog) duurzamere koers varen. Daarover in de volgende blog meer!!
Het is kijken in de spiegel en je verantwoordelijkheid nemen. Het is verleidelijk te kiezen voor de korte termijn, maar zoals zo vaak het geval is is het beter te kiezen voor de lange termijn. Wat kan ik doen en wat kan  MLG doen?
De vraag is natuurlijk of we straks gewoon weer verder gaan waar we gebleven waren met ons oude gedrag of dat we er iets van meenemen. Dat heeft veel te maken of je zelf verantwoordelijkheid wilt nemen of dat je denkt dat de overheid of iemand anders dat maar moet doen. Ik denk dat zelf verantwoordelijkheid nemen voor veel zaken goed zou zijn, ook voor je eigen gezondheid trouwens.

Ander gedrag naar aanleiding van Corona… Wat doe ik eraan en wat doet MLG als bedrijf eraan. Daarover komende tijd meer. In ieder geval ben ik, iemand die vindt dat auto’s lawaai moeten maken, inmiddels in een Polestar beland.

Wat brengt Corona ons? Wat we er zelf van maken!

Marco Lier

 

Vorig artikel:
Mijn zoektocht met een glimlach

Search

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.