Kansen met Corona,  het klimaat de goede kant op helpen

Er is een economisch heel bijzondere situatie op dit moment, de overheidsinvesteringen zijn namelijk ongekend hoog.  Eigenlijk zodanig hoog dat het meer lijkt op een socialistische heilstaat dan het liberale gebeuren van de afgelopen jaren. Inmiddels vloeit er zo’n 60 miljard extra de economie in vanuit de overheid. Een bijzondere situatie dus. Een afwijkende situatie biedt meestal ook bijzondere kansen, in dit geval is dat ook zo.

Hoe goed zou het zijn als we die enorme overheidsinvesteringen (deels) ook duurzaam zouden gebruiken?  Als we investeren in zon-,  wind- en batterijtechnologie dan slaan we twee vliegen in één klap. We stoten minder CO2 uit (wat hard nodig is) én we worden voor onze energievoorziening ook weer wat minder afhankelijk van het buitenland. Het belang daarvan mag duidelijk zijn. Recent lukte het ons bijvoorbeeld al niet om binnen een maand zelf mondkapjes te produceren. Het belang van zelf dingen kunnen doen stond ineens weer op de voorgrond.

We kunnen klimaatvriendelijker bezig zijn vanuit de gigantische middelen die nu vrijkomen. We kunnen er zélf, lokaal, goed werk mee gaan doen.

Nu hoor ik heel vaak als het over windmolens en zonnepanelen gaat dat we dat liever niet willen. Enerzijds begrijp ik dat wel, maar daarbij hoort wel altijd de vraag wat we dan wél willen? In dit verband wordt die vraag zelden gesteld. Echter deze vraag is wel heel erg relevant omdat we niet kunnen doorgaan met hoe we nu met onze energievoorziening omgaan.

In dit kader kan ik iedereen aanbevelen de film van David Attenborough (a life on our planet) te bekijken.

En als u toch in the mood bent investeer dan ook in het lokaalcompensatiebos in Best https://lokaalcompensatiebos.nl/ en stel ons in staat om meer bomen te planten om CO2 vast te leggen, één van de tips van Attenborough om ons klimaat de goede kant op te helpen….

Marco Lier

Vorig artikel:
Zelfreflectie en groei

Search

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.