Landbouwhuisdierentegeltjeswijsheden als metafoor voor omgevingsmanagement

Wie mij al wat langer kent weet dat ik graag strooi met tegeltjeswijsheden. Ik vind ze meestal helder en ik kan ze gebruiken in mijn gesprekken. Zonder moeilijk te doen geven ze precies aan wat er aan de hand is. De afgelopen tijd heb ik weer veel wijsheden gehoord en dus rondgestrooid. Hieronder een paar toppers met landbouwhuisdieren.Paard
‘dat is trekken aan een dood paard’
Dat gevoel overkomt me wel eens. Als iemand zijn standpunt blijft herhalen en niet in staat is om op het niveau van belangen te komen. De kunst is dan om op een andere manier het belang zichtbaar te maken.

‘het paard achter de wagen spannen’
Ook dat kom je wel eens tegen. Ben je net goed op weg of dan is er iets of iemand die precies het tegengestelde doet van wat je van plan bent.

Koe
‘ouwe koeien uit de sloot halen’
Dat merk ik best wel vaak aan de keukentafel. Mijn beeld daarbij is dat degene die dat doet het niet beschouwt als oude koe. Het zit nog in het hoofd en het heeft nog geen plek gekregen. Soms zitten die ouwe koeien in de weg voordat er een ander onderwerp besproken kan worden. Ik benoem dan meestal het verschil in beleving ”…voor mij was het al gepasseerd. Je benoemt dit. Zit het jouw nog in de weg?…”

‘de koe bij de horens vatten’
Dat willen we vaak maar al te graag. In de moderne veehouderij zijn de horens wel vaak verdwenen. Je moet dan op zoek naar een andere manier om het beestje mee te krijgen…..

Kip
‘als een kip zonder kop’
Als je op die manier in gesprek gaat dan kom je niet geloofwaardig over. Aan de andere kant van de tafel zal de interesse snel afnemen.

‘de kip met de gouden eieren slachten’
Dat gevoel bekruipt me vaak bij gebiedsprocessen. Beleidsmakers, adviseurs en ambtenaren praten en praten. De vraag is waarom de mensen in het gebied zo weinig betrokken zijn bij de plannen. Zij kennen het gebied van haver tot gort. Ze kennen de uitdagingen en ze weten veel. Betrek ze de vroegtijdig bij je plannen.

Varken
‘het varkentje even wassen’
Het knorrende synoniem van de koe en de horens. Alleen het vertrekpunt is net iets anders. Het heeft de schijn van dat lossen we wel even op. Schijn bedriegt hier vaak. Het varken is schoon, maar degene die aan het wassen slaat blijft achter onder de modder. En als je even niet op let is het varkentje zo weer vies….

‘dat slaat als een tang op een varken’
inderdaad dat slaat nergens op. Een variant van kip zonder kop. Ieder gesprek dat je aan gaat moet je goed voorbereiden. Als je een dikke misser maakt kun je het opgebouwde vertrouwen zo teniet doen.
ik eindig dan ook weer met het paard: Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.
En als je het maar niks vond: je moet een gegeven paard niet in de bek kijken…..

Jan Barwegen

Vorig artikel:
De mens achter het belang

Search

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.