Omgaan met factoren van buitenaf

Er valt geen doekje om te winden, afgelopen week sloeg het weer flink om. Waar we vorige week nog genoten van sneeuw en oudhollands schaatsweer, zien we nu krokussen uitkomen en kunnen we zelfs de zomerjassen weer uit de kast halen. Deze weersomslag vraagt om een bepaalde mate van flexibiliteit van ons: we moeten ons aanpassen aan deze externe factor die ons allemaal beïnvloedt.

In het leven zijn er veel externe factoren die van invloed zijn op ons als persoon, onze organisatie en/of mensen om ons heen. Bij MLG krijgen we in ons werk aan gebiedsprocessen en -ontwikkelingen vaak te maken met externe factoren. Je bedenkt een aanpak, bereidt deze voor en begint met goede moed aan de opdracht. Echter vindt door een externe factor een omslag plaats in het werk en/of moet er worden geschakeld. Een voorbeeld van zo’n externe invloed is een plan, waarvan je wist dat het speelde in een ander gebied, maar dat opeens ook betrekking krijgt op het gebied waarin jij werkt. Een ander voorbeeld is opnieuw te vinden in het weer: je weet dat het weer er is, maar van een hele periode zon gaat het opeens regenen. Je kunt zelf kiezen hoe je reageert op zo’n omstandigheid. Je eerste reactie is misschien wel om binnen te blijven als het regent of weg te kruipen onder dekens. Je wilt er niets mee te maken hebben en blijft bij je eerste plan, met als gevolg: een minder goed resultaat dan gehoopt, ontevreden mensen en misschien ben je zelf ook ontevreden over het eindresultaat.

Een tweede reactie is om zoveel mogelijk te anticiperen op de externe factor. Je pakt die paraplu als het regent en je beseft dat je op bepaalde factoren geen directe invloed hebt, maar dat je wel zelf kunt kiezen hoe je met deze factoren omgaat. Je probeert er ondanks die regen iets moois van te maken en zoekt naar mogelijkheden om toch naar buiten te gaan en/of je oorspronkelijke plan beter te maken. Door zelf te kiezen hoe je omgaat met de angst voor de externe invloed, herwin je een stukje van jezelf en kom je tot de gelegenheid een beter eindresultaat af te leveren. De mensen in het gebied zijn hier tevreden mee en misschien ben je zelfs trots op je werk. Deze trots kan vervolgens weer gaan werken als vliegwiel voor jezelf. En als dat wiel harder draait dan de tegenslagen, blijf je plezier houden in je werk.

Om flexibel te kunnen zijn en actief zelf te kunnen kiezen hoe je met externe invloeden omgaat, moet je wel ruimte krijgen. Ruimte van je opdrachtgever, werkgever en van jezelf. Ik ben blij dat ik de ruimte krijg bij MLG om mezelf flexibel op te kunnen stellen en zo mijn werk met plezier uit te voeren. Op die manier merk ik dat ik groei in mezelf. Wel geef ik ook eerlijk toe dat ik het soms nog wat lastig vind om de ruimte daadwerkelijk te nemen.

Hoe ga jij om met regen op je werk? En neem jij die stap om de paraplu te pakken?

Anneloes

 

Vorig artikel:
Welkom Carmen Capendale!

Search

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.