Ontdek je plekje

Kent u deze nog ….het programma “ontdek je plekje” van de AVRO uit de jaren ‘80, de serie met impressies van oude Nederlandse steden en dorpen en hun veelal landelijke omgeving, met aandacht voor historie en architectuur.

In mijn toer door Nederland de afgelopen weken, moest ik daar weer veel aan denken en hoe zou dat programma er anno 2021 uit hebben gezien?
De tijd heeft niet stilgestaan en “ontdek je plekje” heeft een nieuwe variant, namelijk ‘Het Dorp’. Wim Daniels en Huub Stapel toeren door dorpen en struinen over het platteland. Als bekende schrijver en acteur ontmoeten zij gebiedskenners, gebiedsontwikkelaars,  gebiedshistoricussen, die iets vertellen over de cultuur en de kracht van het dorpse en plattelandse leven.

In de coronatijd, die nu hopelijk bijna achter ons ligt, hoor ik bij veel mensen dat zij ook veel nieuwe plekjes hebben ontdekt in hun eigen dorp, stad of achtertuin. We hebben het landelijke en het dorpse leven weer vaker opgezocht om de drukte te mijden.

In mijn werk bij MLG, waar we elke dag aan plannen werken in het stedelijke maar ook landelijke gebied, doen we dat vanuit de filosofie dat het plan letterlijk IN het gebied moet ontstaan. En de kwaliteit van dit plan wordt vanaf nu dus steeds beter, omdat we juist onze eigen plekjes en gebiedjes waarin we wonen, werken, ontspannen en rondstruinen steeds beter hebben leren kennen het afgelopen jaar. Dat moet dan ook vanzelf nog betere plannen opleveren als je de filosofie aanhoudt dat een plan IN het gebied moet ontstaan.

Kortom, ik bedacht mij dat iedereen zo wel een goeie reden heeft om als gebiedskenner of gebiedsontwikkelaar bij MLG te werken, als je maar in staat bent om te denken vanuit je eigen gebied en wat het gebied, je plekje zo bijzonder, mooi en aantrekkelijk maakt: wat is het verhaal van de plek waar je woont, werkt of ontspant? En wat is er nodig om dat te behouden en liever nog, te verbeteren? Hoe veilig of leefbaar is die plek nog, hoe groen?

Nu is dit item stiekem natuurlijk een pleidooi om MLG te promoten, maar evenzeer een oproep om na te denken wat jij kan doen om je geliefde plekje te behouden, te koesteren of te verbeteren. En niet zomaar te wijzen naar een gemeente, een provincie of een waterschap, maar zelf dus eens na te denken: “Wat kan ik hierin verbeteren, bijdragen of doen?”

Ontdek je rot!

Rob Huisman

Vorig artikel:
Te gast in de Biesbosch

Search

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.