Over hokjes en de grootste ruimtelijke opgave…

“Een gebied’ denkt niet in hokjes, overheden (soms) nog wel…

Wat is er de laatste jaren nou eigenlijk veranderd in ons vakgebied? Een aantal belangrijke en mooie dingen als je het mij vraagt.
Zo zie ik bijvoorbeeld dat het overheden steeds beter lukt om in één plan meerdere doelen van verschillende afdelingen of organisaties uit te voeren. Waarom zou je immers de weg twee keer open breken om éérst de riolering te vervangen en even later nog eens de kabels voor de laadpalen? Klinkt logisch, toch is dit integraal werken (buiten de beleidshokjes denken) nog lang niet overal de standaard.
Als je begint in het gebied merk je al gauw genoeg wat er “nog meer speelt”. Als je komt vertellen dat je het fietspad graag zou willen verbreden komen mensen vanzelf met de vraag wat er eigenlijk met de bomen gaat gebeuren en of er toevallig ook ruimte is voor een Wadi. Mensen in een gebied denken vaak automatisch “integraal”, nu alle overheden nog…

De grootste integrale opgave?

En dat is mooi nieuws. Want we staan voor misschien wel de grootste integrale ruimtelijke opgave ooit. Namelijk onze leefomgeving zo inrichten dat deze (weer) gezonder en beter bestand is tegen gevolgen van klimaatverandering. En waar begin je dan? Bij de aanleg van de Wadi, bomen planten in de stad of eerst beleid maken? Ook een grote integrale transitie begint met het slim inzien en benutten van lokale kansen.

De oplossing ligt al in het gebied

Door een gebied te leren kennen ontdek je waar ruimtelijke kansen liggen. Bijvoorbeeld dat het ven wat er vroeger gelegen heeft een uitstekende plek zou zijn voor een waterbuffer. Maar zeker net zo belangrijk zijn de kennis en ideeën van de mensen uit het gebied en de belanghebbenden, de maatschappelijke of menselijke kant dus eigenlijk. Is men bijvoorbeeld bereid om functies als natuur en landbouw te combineren met andere functies? Of een slimme combinatie van geluidswal, opgaand groen, kinderspeelplaats en waterbuffer?
De combinatie van ruimtelijke en maatschappelijke kansen zie ik als vliegwiel voor een geslaagde ruimtelijke ontwikkeling. Of dat nou gaat om de aanleg van een speeltuin of een gehele klimaatbestendige wijk.

Gebiedsprofiel

Daarom hebben wij het MLG Gebiedsprofiel ontwikkeld. In een kort profiel brengen we in beeld waar de ruimtelijke én maatschappelijke kansen van een gebied liggen. En vooral ook: waar de interessante combinaties zitten die aansluiten bij beleidsthema’s en kans van slagen hebben. Na deze beknopte inventarisatie wordt duidelijk waar de kansen zitten om werk te maken van de belangrijke thema’s van de toekomst. Klimaatadaptatie om maar eens wat te noemen…

Meer weten? Ik vertel er graag over !

Ynte Bekema

Vorig artikel:
Gebiedsgerichte Aanpak in groen-blauwe maar ook rood-grijze projecten

Search

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.