Paasgedachte
Midden maart was ik op bezoek bij een agrariër die met zijn bedrijf en dus met zijn gezin hard geraakt wordt door N2000 natuurherstelmaatregelen. Het gesprek vond plaats in de keuken.
In de vensterbank stond een aangebroken fles limoncello met een prachtige helder gele kleur. Was het een voorteken voor een nieuwe start? Het was lang geleden dat ik aan tafel had gezeten. “de communicatieman die niet mag praten” kreeg ik te horen. De reden was dat we vanuit het project de rentmeester/taxateur eerst zijn werk wilden laten doen.
Het gesprek ging over natschade, de blijvende dreiging van N2000, maar ook over boeren met natuur als verdienmodel. Aan het eind van het gesprek bleek dat we er nog niet zijn; er zullen nog vele gesprekken volgen.
Tijdens de lunch at ik een boterham mee en werd me gevraagd of ik een glas Kefir van rauwe melk lustte. Ik ben een liefhebber van karnemelk en kefir lijkt er wel op, dus ik zei een volmondig ja. En hierop kwam een mooie toelichting. De kefir was op smaak gebracht met limoncello. Vanuit die fles op de vensterbank: 40 ml op een liter om precies te zijn.
De kleur geel heeft verschillende betekenissen. In de Paastijd zou je de kleur geel kunnen associëren met haat, afgunst en verraad. Twentse boeren die zich decennia lang ingezet hebben om meer te produceren. Ze hebben zelfs de woeste markegronden in cultuur gebracht, maar ze voelen zich verraden en niet gesteund. Ze worden als het ware gekruisigd.
Diezelfde kleur geel is voor mij toch meer het teken van hoop en vernieuwing. In de lente komt er nieuwe energie en er bloeien veel heldergele planten: klein hoefblad, speenkruid en straks die prachtig gele velden van het koolzaad. De natuur komt weer tot leven!
Kefir met limoncello als teken van vernieuwing. De volgende generatie ‘jonge leu op oale groond’ kan het tij keren. Geef ze perspectief, ruimte en het vertrouwen.
Ik hoop dan ook van harte dat we ook voor deze agrariër met een goed perspectief komen.
Jan Barwegen