Waar haal jij inspiratie uit?

Enkele maanden geleden werd aan mij gevraagd of ik een paar keer een blog zou willen schrijven voor MLG. Nou, tuurlijk wilde ik dat! Ik had dit nog niet vaak gedaan en het is een mooie uitdaging waarbij ik lekker creatief kan nadenken. Iedereen die mij persoonlijk goed kent, weet dat ik het leuk vind om creatief na te denken en bezig te zijn. Ik schilder, aquarelleer, zing en maak gedichten in mijn vrije tijd. Ook op mijn werk denk ik graag creatief over het bijeenbrengen van belangen, organiseren van bijeenkomsten en bij het vinden van integrale oplossingen in het veld. Het dilemma is echter dat als je creatief werkt of wil werken, je ook inspiratie moet hebben. Soms loop je er tegenaan dat, hoe hard je het ook probeert, je geen inspiratie hebt. Sterker nog, soms heb je geen inspiratie omdat je het zo hard probeert. En wat doe je dan?

Als je er over nadenkt is inspiratie een best lastig woord. Inspiratie is iets dat niet tastbaar is, wisselend voelbaar en niet direct zichtbaar. Inspiratie betekent letterlijk “inademen”, of zoals het woordenboek Van Dale zegt: “bezieling”. Iedereen haalt inspiratie uit andere dingen en inspiratie is dan ook heel persoonlijk. Sommige mensen halen inspiratie uit foto’s en teksten. Anderen halen inspiratie uit religie, kunst en/of muziek. Persoonlijk haal ik vaak inspiratie uit verschillende elementen om mij heen. Ik merk dat het bij mij vooral belangrijk is om even stil te staan bij het moment. Kijk even weg van je werk en adem diep in. Wat zie je? Zie je foto’s? Zie je misschien een kaart hangen? Of zie je buiten kinderen rennen? Soms kan dat wat je ziet net een extra linkje zijn in je hoofd, waardoor je een oplossing vindt. Wat we binnen MLG ook doen, is in gesprek gaan met collega’s. Bij MLG werken we vaak aan complexe, integrale projecten die soms vragen om een nieuwe kijk, andere blik en … je voelt het al aankomen… inspiratie. Door samen in gesprek te gaan en te luisteren naar elkaar, kun je tot nieuwe ingevingen komen. Deze gesprekken kunnen bilateraal zijn, maar ook in de vorm van (interactieve) bijeenkomsten.

Waar haal jij je inspiratie uit? Ben je op dit moment geïnspireerd of kom je maar niet verder met je werk of dat ene dilemma? Mijn advies: sta even stil bij het moment, loop eventueel een stukje, kijk om je heen en probeer het vervolgens opnieuw. Als bovenstaande niet helpt, forceer inspiratie dan niet. Inspiratie is namelijk niet te forceren. Als het kan, leg het werk dan even weg en laat al je gedachten bezinken. Probeer het later opnieuw of slaap er een nachtje over. Een frisse blik geeft vaak een nieuwe ingeving. En het klopt, dit vraagt ruimte van jezelf en van je omgeving 😉. Echter als je ervoor open staat, dan is het opdoen van inspiratie die ruimte zeker waard. Zo ervaar je namelijk minder frustratie tijdens je werk en kom je tot betere, creatieve oplossingen!

Anneloes

Vorig artikel:
Er knaagt iets …

Search

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.