Werk in uitvoering: Landgoederen Oldenzaal

Op 21 juli werd Oost-Twente geteisterd door een ongekend heftige regenbui, waarbij in korte tijd lokaal 106mm neerslag werd gemeten. Dit was een goed moment om één van de recent ingerichte retentiegebieden langs de Snoeyinksbeek te controleren. Dit retentiegebied is aan het begin van de zomer ingericht en het was de vraag of de opnieuw begroeide bodem niet volledig zou zijn weggespoeld. De naastgelegen A1 had zelfs onder water gestaan, en alhoewel het spannend was bleek dit gelukkig niet het geval te zijn!

In Landgoederen Oldenzaal werkt Keesjan in de functie van technisch manager al sinds 2016 aan de noodzakelijke maatregelen om dit Natura2000-gebied te verbeteren. De maatregelen zijn nodig om de natuurkwaliteit te herstellen, maar gaan hand in hand met thema’s als klimaatadaptatie en waterveiligheid.

Eén van deze maatregelen betreft het creëren van retentiegebieden. Dit zijn terreinen langs de beken waar het water bij hevige regenval op ‘geparkeerd’ kan worden. Als er meer water moet worden afgevoerd dan de beek aankan, dan overstroomt de beek in de daarvoor bestemde terreindelen. Dit leidt tot minder wateroverlast in de benedenstroomse delen van het beeksysteem. Het water wordt vertraagd afgevoerd en erosie van de beken wordt verminderd. Dat de beken daarmee minder snel uitslijten en opnieuw te diep worden is belangrijk voor de natuur langs de beek, omdat die dan minder snel te maken krijgt met verdroging.

Het bedenken van maatregelen, het begeleiden van de uitvoering ervan én het in de gaten houden of maatregelen de gewenste effecten hebben zijn een belangrijk en leuk onderdeel van ons werk! De ervaringen die we lokaal opdoen delen we onderling en passen we toe in onze toekomstige projecten.

Vorig artikel:

Search

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.