Zelfreflectie en groei

Dit jaar was voor mij, ook buiten de coronacrisis om, een bewogen jaar. Ik ben afgestudeerd en heb een leuke baan gevonden bij MLG. Dit betekent een nieuwe start en een omgeving waarin dingen toch net anders gaan dan op school. Je staat meer op eigen benen en het werk dat je uitvoert is nu echt allemaal voor de praktijk. Ook om mij heen zie ik dat mensen veel meemaken. Mensen scheiden, verhuizen en/of vinden een nieuwe baan. Bij zulke fases in je leven waarin je in nieuwe of onwennige situaties terecht komt, waar je een nieuwe draai in moet vinden, ga je jezelf vaak veel afvragen. Je vraagt jezelf misschien af of je gelukkig bent met jouw positie en houding in het leven. Of je vraagt je af wie je eigenlijk bent. Vaak is dit het moment voor een bepaalde mate van zelfreflectie.

In mijn vrije tijd ben ik graag bezig met paarden. Zo heb ik nu al ruim 2,5 jaar een verzorgpaard bij een goede vriendin van mij. Het paard heet Ginger en haar baasje doet aan paardencoaching. Door de jaren heen heb ik Ginger goed leren kennen en heb ik veel van Ginger geleerd. Ginger spiegelt namelijk regelmatig mijn houding en gedrag, vaak zonder dat ik dat zelf door heb. Als ik merk dat Ginger onrustig is, en bewust stil sta bij hoe ik me voel en hoe ik terplekke sta, kom ik er bijvoorbeeld vaak achter dat ik me zelf onrustig of gespannen voel. Ik moet dan eerst werken aan mezelf door proberen te ontspannen, voordat zij rustig wordt. Kortom: Ginger helpt mij om bewust te worden van mijn eigen houding en gedrag. Deze bewustwording leidt vaak tot enige mate van zelfreflectie: Waarom vind ik het vervelend dat Ginger niet naar mij luistert? Waarom ben ik boos of verdrietig?

Wat ik met bovenstaande probeer te zeggen is dat het goed is om bij zelfreflectie niet alleen naar jezelf te kijken, maar ook naar je omgeving. Je omgeving en hoe je daarop reageert vertelt namelijk vaak iets over jezelf. En het kan je helpen bewuster van jezelf te worden. Reflectie zal altijd bij het leven horen en kan soms uit een bijzondere hoek komen. Sta daar voor open, speel erop in en leer. Zo blijf je ontwikkelen en groeien. En ontwikkeling en groei? Daar praten we bij MLG graag over!

Anneloes

Vorig artikel:
Ambitie en daadkracht

Search

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.