Gebiedsgerichte aanpak (GGA) Vlijmens Ven, Moerputten en Bossche Broek
Ten zuidwesten van ’s-Hertogenbosch liggen de Natura 2000-gebieden (van oost naar west) Bossche Broek, Moerputten en Vlijmens Ven. Vanaf de start van deze GGA (Groenblauw Gebiedsgerichte Aanpak) begin 2022, is MLG betrokken als procesbegeleider. In de 1e fase ‘Verkenning’ hebben we, samen met de gebiedspartners, in kaart gebracht welke beleids- en gebiedsopgaven er spelen. Zo moeten de unieke kwelstromen die dit Natura2000-gebied zo bijzonder maken, weer hersteld worden. Ook heeft het gebied een aanzienlijke opgave voor waterveiligheid (Howabo, Aanpak Hoogwater ’s-Hertogenbosch e.o.), en de landbouw in het gebied moet toekomstperspectief hebben in afstemming met de andere functies in het gebied. Bovendien drukt op het gebied een forse verstedelijkingsopgave.
Met de Verkenning als basis is begin 2023 de fase van Visievorming gestart. Op uitdrukkelijk verzoek van de bestuurders kijken we hierbij naar de lange én de korte termijn. Zij vinden het belangrijk om, naast het lange proces dat een GGA is, ook te benadrukken wat er al gebeurt in het gebied en dat er goede energie zit tussen de gebiedspartners. Medio september 2024 is het Koersdocument opgeleverd.
Vanaf januari 2025 gaan we met de partners samen werken aan de uitvoering! Samen puzzelen om de maatregelen die we samen hebben bedacht in samenhang te gaan realiseren, zodat de natuur zich optimaal kan herstellen, de boeren in het omringende gebied perspectief houden om hun bedrijf te kunnen blijven voeren, er weer ruimte voor woningbouw komt, en we er samen kunnen blijven wandelen en fietsen. Kortom: gebiedsgericht ontwikkelen, met oog voor ieders belangen!